Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гърция пусна отново системата за влизане в страната с декларации

От утре, в сила е и изискването за представяне на отрицателен PSR тест. Това обаче не отменя проверки на избирателен принцип. Снимка: Guliver/Getty Images

Гръцките власти възстановиха от тази нощ след тридневно прекъсване работата на системата за подаване на декларации с QR кодове от туристи, които желаят да влязат в страната.

От утре влиза в сила и изискването за представяне на отрицателен тест за коронавирус, направен 72 часа преди проверка на границата. Ще се проверява и автентичността на теста, който трябва да е преведен на английски. При опит да се използва нереален документ се прилага европейското законодателство за фалшифициране на обществен сертификат, поясняват юристи. Наличието на сертификат не отменя правото на гръцките власти да тестват избирателно влизащите, съобщават граничните власти, цитирани от БНР.

През граничния пункт "Промахон" влизат туристи от цяла Европа и в зависимост от мястото на пребиваване в последните две седмици се определя, кого да подложат на тест за коронавирус. На този принцип се действа и на граничните пунктове с Албания и Северна Македония.

По данни на здравното министерство в Атина, през "Кулата -Промахон" са отчетени 4 пъти повече заразени, отколкото през всички летища на страната. 

На остров Левкада в болница с тежка форма на заразата е петчленно семейство от Сърбия. Под пълна забрана вече са фолклорните фестивали, поради неспазване на мерките за дистанция. Все още област Ксанти в Северна Гърция отбелязва най-висок ръст на заразените с коронавирус.

още от Свят