нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гръцкият парламент гласува за разширяване на териториалните води на страната

Снимка: Getty Images

Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните икономически морски зони и разширяване на териториалните води, предава БНР. 

Парламентът в Атина прие с голямо мнозинство разширяването на териториалните води в Йонийско море на границата с Италия от 6 на 12 морски мили. Споразумението с Италия променя и казуса с Албания за разширяване на морското пространство между двете съседски страни, коментираха депутати.

Лидерите на всички парламентарни опозиционни партии подкрепиха предложението на премиера Кириакос Мицотакис с максимален брой положителен вот. При дебатите беше поставен акцент, че основният проблем е да се постигне споразумение с Турция.

Напрежението между Анкара и Атина непрекъснато нараства, защото и двете страни имат претенции за използване на залежите от енергийни ресурси в един и същ участък в Егейско море. Пред медиите гръцкият премиер посочи, че, ако не се постигне споразумение с Турция, „въпросът ще се реши от международния съд в Хага“. 

Турция излезе със специална позиция по случая днес. „Разширяването на териториалните води от Гърция в Йонийско море на 12 морски мили се простира до южната част на полуостров Пелопонес и не засяга по никакъв начин Егейско море“, заяви говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой, цитиран от Анадолската агенция.

Международната общност се опасяваше това решение да не се използва от Гърция и тя да разшири териториалните си води впоследствие и към Егейско море, където е границата по вода с Турция, отбелязва БТА.

Говорителят на турското МВнР подчерта, че Анкара има жизненоважни права и интереси в Егейско море, където по думите му доминират „специални географски обстоятелства“.

„Турската позиция, че териториалните води в Егейско море не бива да бъдат едностранно разширявани по начин, който ограничава свободата на мореплаване, както и достъпа до открито море на Турция или трети държави е добре известен на всички страни“, подчерта Аксой, добавяйки, че тази позиция на Анкара остава непроменена.

още от Свят