Затвори

Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън. Наложиха 1,25 млн. долара гаранция за полицая, обвинен за неговото убийство

Хиляди опечалени се стекоха вчера в църква в Хюстън - родния град на Джордж Флойд, за да се простят с него, докато смъртта му след полицейски арест преди две седмици продължава да поражда протести в САЩ и по света срещу расови несправедливости, предаде Асошиейтед прес.

В изгарящата горещина в щата Тексас, опечалените с тениски с лика на Флойд и думите "Не мога да дишам", които той изричал докато полицай в Минеаполис го притискал с коляно към земята, чакаха с часове, за да видят тялото на покойния, положено в отворен златист ковчег. Човек на опашката припадна, а други чакащи пееха.

Неколкостотин опечалени от сутринта чакаха пред входа на църквата. Някои присъстващи са пътували с часове от други щати.

Хората са пропускани вътре в две редици при строги мерки за социална дистанция. Заради множеството желаещи да се простят с Флойд, организаторите дават възможност на всеки да застане пред ковчега в рамките на няколко секунди.

В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.

В Хюстън Брейси Бърнет се приближи към ковчега на Флойд с импровизирана предпазна маска от дънков плат, на която се четеше "8.46" - минутите, през които Флойд бил притискан с коляно от бял полицай, преди да почине, предаде АП.

"Не всички чернокожи са престъпници. Не всички бели са расисти. Не всички полицаи са лоши. Невежеството може да е всякакъв цвят. Това си мислех, когато видях тялото", каза 66-годишният Бърнет.

По данни на погребалната агенция "Форт бенд", която организира траурната проява, да се простят с Флойд в църквата "Фаунтин ъв прейз" са дошли лично около 10 000 души.

Съдът определи гаранция в размер на 1,25 милиона долара за Дерек Човин, бившия полицай, притискал с коляно врата на Флойд в продължение на почти девет минути, преди той да почине. Това показват съдебни документи, цитирани от ДПА.

Човин е приел условията, които включват да няма никакви контакти със семейството на Флойд, да не работи в никакво качество в сферата на сигурността и правоохранителните органи, да не напуска Минесота и да предаде всякакви огнестрелни оръжия, които притежава, допълва БТА.

Човин, който е обвинен в предумишлено убийство от втора степен, се яви вчера за пръв път пред съда в Минеаполис. Следващото му изслушване е насрочено за 29 юни.

 

още по темата
още от Свят