нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Хийтроу" вече не е най-натовареното летище в Европа

Снимка: Getty Images

Лондон "Хийтроу" вече не е най-популярното летище в Европа. Както Times съобщи в понеделник вечерта, "Хийтроу" е спаднал до 10 -то място в списъка с най-натоварените летища в Европа, което оглави преди пандемията.

През август тази година само 19,5 хиляди полета са обслужени в "Хийтроу", докато рекордът за този показател е поставен от амстердамското летище "Схипхол", което е обслужило 33 хиляди полета. Десетте най-натоварени летища в Европа включват въздушните пристанища на Анталия, Атина, Барселона, Мадрид, Майорка, Истанбул и Франкфурт, както и парижкото "Шарл де Гол", пише изданието, цитирано от ТАСС

Пътническият трафик в "Хийтроу" достигна 2,2 милиона миналия месец, най-високият от пролетта на 2020 г., но само 29% от нивото от август 2019 г. Както Times отбелязва, повечето летища в Европа сега растат по-бързо от "Хийтроу". Една от причините за бавното връщане към предишните стойности са по-строгите правила за влизане във Великобритания от чужбина в сравнение с други европейски страни. Администрацията на въздушното пристанище призовава правителството да ги опрости, като премахне някои от настоящите ограничения на коронавирус, включително изискването да се направи скъп PCR-тест за COVID-19 два пъти след влизане в страната, което се прилага дори за напълно ваксинирани пътници.

Според съобщения на британските медии, кабинетът наистина планира да въведе редица изключения и да опрости разделянето на чужди държави на три категории в съответствие с нивото на разпространение на нови щамове на вируса. Червеният списък на страните, пристигащите от които трябва да прекарат 10 дни в карантина за своя сметка, също може да бъде значително намален. В момента тя включва повече от 60 държави и територии. Очаква се премиерът на страната Борис Джонсън да обяви новите правила в рамките на деня.

още от Свят