нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Живот по график - Испания планира облекчаване на мерките в четири етапа

Снимка: Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес обяви план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни. 

Първият етап започва на 4 май, от когато ще бъде разрешено на професионалните спортисти да тренират. Спортните съоръжения обаче, ще могат да отворят врати отново едва във втората фаза, и то в зависимост от ситуацията във всяка провинция. Засега не се съобщава кога се очаква подновяването на спортните състезания, като например футболното първенство. Испанската лига заяви, че не планира да се рестартира преди края на май. Лигата вече изпрати на клубовете подробен протокол с указания за безопасност как да се върнат на тренировка. 

Разходки навън ще могат да правят и непълнолетните, но само за индивидуални спорни занимания. Позволяват се и разходки на двама души, които живеят заедно, и то още от 2 май. 

По отношение на бизнеса, ще могат да се отворят малките помещения, но само "за индивидуално обслужване на клиенти". Сред тях ще бъдат и ресторантите за доставка на дома, но без да се консумира храна в помещенията.

Вторият етап от плана ще стартира на 11 май. Тогава ще отворят малките магазини, но при спазване на строги мерки за сигурност. Забраната обаче ще остане за търговските центрове, които са считани за високо рискови. Възобновят се дейностите в сектора на хранително-вкусовата промишленост и рибарството, които до този момент са имали ограничения. Разрешават се и погребенията, независимо дали починалият е бил заразен с COVID-19 или не.

Хотели и туристическо настаняване могат да бъдат отворени, но не и техните общи части. В тази област ще има повече ограничения, които ще бъдат определени на по-късен етап. Испанците ще могат да отидат до вилите си, само ако двете жилища се намират в една и съща провинция, но остава забраната за посещение на дома на родителите или на приятели. 

На този етап ще започне професионално спортно обучение. На хората ще е позволено да използват обществен транспорт, но се препоръчва използването на маска в превозното средство. 

На третия етап, наречен междинна фаза 2, ще бъде разрешено отварянето на ресторанти и хотели с една трета от капацитета им, но само за обслужване на маса или за храна за вкъщи. Остава обаче забраната за дискотеките и нощните барове. Ще може да се посещават паметници, изложбени или конферентни зали, но с ограничения до една трета от капацитета им. Културни събития (например концерти) могат да се провеждат на места, чийто капацитет не надвишава 50 души, с ограничение една трета от капацитета на съоръжението. Концертите са разрешени на открито, когато събират не повече от 400 души и то седнали. Кината, театрите и аудиториите ще бъдат отворени отново, но с ограничение до една трета от капацитета на залите.

Началото на учебната година ще е през септември. Ловът и спортният риболов могат да бъдат възобновени. Сватбите ще са за ограничен брой присъстващи. На този етап ще са разрешени посещенията на хора с увреждания, настанени в защитени жилища (освен в случаите на старчески домове), но само от един роднина. 

Четвъртият етап предлага по-голяма гъвкавост на общите мерки за мобилност, въпреки че се запазва препоръката да се носят маски на улицата и в градския транспорт. Магазините ще се отворят отново, но с ограничение от 50% от капацитета им. Ще е необходимо да се поддържа минимално, задължително разстояние от два метра. В ресторантьорството ще бъдат премахнати ограничителни мерки за капацитет и заетост, въпреки че минималното разстояние за безопасност ще остане задължително. На терасите ще могат да се поставят до 50% от разрешените маси в предходни години въз основа на общинския лиценз.

Културните актове и шоу програми, тематични паркове и забавления на открито на по-малко от 800 души ще бъдат разрешени (стига да са седнали и да спазват необходимото разстояние). На този етап хората ще имат достъп до плажове, но спазвайки мерките за безопасно разстояние. В спорта ще се допускат мачове на открито. Ще могат да се използват едва една трета от капацитета на фитнес залите, но без съблекалните.

Правителството все още не е уточнило разстоянието, което трябва да се спазва между хората. Въпреки това директорът на Центъра за координация на здравните предупреждения и спешните случаи Фернандо Симон даде някои насоки. Според него, разстоянието между спортуващите трябва да бъде по-голямо от 2 метра, тъй като усилието генерира по-мощни вдишвания и издишвания и пот, което улеснява разпространението на коронавируса. 

За да се избегне прекомерното излагане на зараза, някои общности предложиха на министерството на здравеопазването да установи времеви интервали. 

Андалусия например предлага да се разграничат часови пояси за разходки на възрастни хора - между 9:00 и 14:00 часа, и за деца под 14 години - от 16:00 до 21:00 часа, за да се „избегне възможно най-много контакта“ между двете групи. Правителството на Андалусия установява различни времеви периоди за практикуване на спорт - от 7.00 до 10.00 часа сутринта и от 21.00 и 23.00 през нощта, като трябва да се спазва разстояние от 5 метра при ходене, 10 метра при бягане и 20 метра при колоездене. 

Каталуния представи подробен план на здравеопазването. Сутрин от 6:00 до 8:00 ч. ще бъде часовият пояс, през който хората ще могат да спортуват. Между 8:00 до 9:00 ч. ще отиват на работа, а от 9:00 до 11:00 ч. ще могат да излизат възрастните хора и хората с увреждания, които трябва да бъдат придружени от трето лице. Предлага се интервалът между 11.00 до 13.00 часа да бъде предназначен само за излизане и игри на деца до 5 години. А общинските дейности по почистване и дезинфекция да се извършват от 13:00 и 16:00 ч. Следва часовия диапазон от 16:00 до 18:00 часа, предназначен за деца на възраст между 6 и 13 години, интервал от 18:00 до 20:00 часа за младежите между 14 и 17 години, както и за възрастни, които са безработни или работят от вкъщи. Последният интервал от 17:00 до 21:00 ч. е предназначен за хората, които искат да излязат да спортуват.

Правителството все още не е уточнило на какъв модел часови интервали ще заложи, нито дава повече подробности за времето, в което ще бъде възможно хората да останат навън. Не се уточнява и дали трябва да се носи маска или какво ще бъде максималното разстояние, на което ще се излиза от входната врата на дома.

Източник: abc.es

още по темата
още от Свят