нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Испания пуска децата на раходка, но само с един придружител

Снимка: Getty Images

Испания планира постепенната отмяна на карантинните мерки заради коронавируса да започне през втората половина на май. Ограниченията ще бъдат смекчавани бавно и постепенно, за да бъде гарантирана сигурността на хората. Първи от облекченията ще могат да се възползват малолетните.

„Децата под 14 години могат да излизат на разходки, но придружени от един възрастен. Това ще им бъде позволено от тази неделя“, заяви премиерът Педро Санчес в речта си пред Конгреса.

Санчес изтъкна, че в плановете на правителството не влиза разрешението за разходка на двама родители с единственото им дете или предоставянето на малките деца на грижите на по-големите им братя или сестри на възраст между 15 и 18 години, информира abc.es.

Времето и местата за разходки на децата ще бъдат посочени в заповед на министъра на здравеопазването Салвадор Ила, на когото бяха предоставени извънредни правомощия за регулиране на условията на постановлението за извънредното положение.

В допълнение към разходките, непълнолетните могат да придружават своите родители до магазини за храни, аптеки или банки.

„Малкото облекчение“, което ще получат децата, не променя най-важното – правилата за социална дистанция, които продължават да действат“, подчерта Санчес.

Междувремменно, Испанската търговска конфедерация (CEC) поиска правителството спешно да изготви приблизителен график за постепенното възобновяване на търговския сектор. CEC предлага да се следва моделът, който се прилага в други страни, които първо са установили отварянето на търговски обекти до 400 метра и постепенно този на по-големите магазини и търговски центрове. Друга допълнителна мярка при това поетапно отваряне може да бъде да се започне с намалени часове, които постепенно се разширяват. 

още по темата
още от Свят