Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Испанското правителство се събира извънредно заради бурята „Глория“

Снимка: Getty Images

Испанското правителство се събира днес на извънредно заседание заради бурята „Глория“. По последни данни, стихията е взела 13 жертви, още четирима са в неизвестност.

Премиерът Педро Санчес вчера посети най-засегнатите райони в северната част на страната. Експертите определят бурята като една от най-смъртоносните през последното десетилетие. А дъждовете, които се изсипаха в рамките на 24 часа в Барселона, се равняват на обичайното количество валежи за три месеца. Има сериозни поражения по пътната и енергопреносната инфраструктура.

Четири от 13-те жертви са от област Каталуния, като последният е загинал в района на Херона. Той загубил живота си, докато се оптвал да акостира лодката си в пристанището Паламос – същото място, на което в понеделник изчезна и екипажът на търговски кораб. На 81 ранени е била оказана  медицинска помощ, като от тях двама са били в тежко състояние.

Най-големите разрушения от бурята са съсредоточени по устието на река Тордера, оказвайки въздействие върху един от най-важните селскостопански райони на Каталония. Засегната е и делтата на река Ебро, както и 3200 хектара оризови насаждения, като засега не е възможно да се направи оценка на нанесените щети, информира abc.es.

Властите изчисляват, че в Капдепера (Майорка), който е един от най-засегнатите райони на острова, бурята е причинила щети на обществената инфраструктура на общината на стойност от около 4 милиона евро. Сумата може да стане и по-голяма, когато се добавят щетите, нанесени по домовете на физическите лица и предприятия. Със сигурност обаче бурята „Глория“ остави след себе си липсващи плажове, потънали кораби и непроходими алеи. 

По данни на Асоциацията на фермерите в област Валенсия, загубите, причинени от „Глория“ по цитрусовите площи, селскостопанската инфраструктура, сезонните зеленчуци и добитъка се оценяват на 62,6 милиона евро. От Министерството на земеделието вече поискаха първите оценки от Agroseguro за щетите върху земеделието.

Държавната метеорологична агенция днес премахна всички оранжеви и червени предупреждения заради бурята, но остава повишена опасността от лавини в каталунската част на Пиринеите.  

 

още по темата
още от Свят
25
Вторник
Февруари