нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Исторически момент: НАСА влезе в атмосферата на Слънцето за първи път

Getty Images

За първи път в историята космически кораб достигна атмосферата на Слънцето. Соларната сонда „Паркър“ е докоснала външната атмосфера, позната още като корона, и е успяла да вземе проби от частиците в нея, съобщават от НАСА.

„Новото постижение бележи една голяма стъпка за соларната сонда „Паркър“ и един гигантски скок за соларната наука“, коментираха от агенцията в свое изявление.

Мисията на летателния апарат, който е приблизително с размерите на малък автомобил, бе именно да „докосне“ Слънцето. Той беше изстрелян през август 2018 г. от „Кейп Канаверал“ на борда на ракета Delta IV-Heavy.

Източник: НАСА

От НАСА посочват, че с приближаването до повърхността на звездата „Паркър“ прави нови открития. През 2019 г. сондата открива, че магнитните зигзагообразни структури в слънчевия вятър са изобилни около Слънцето. С доближаването си установява, че те произлизат от слънчевата повърхност.

С навлизането в короната апаратът е прелетял покрай структури, наречени коронални потоци. От Земята те стават видими по време на пълно слънчево затъмнение. Първото преминаване през короната е продължило няколко часа. „Паркър“ ще продължи да се приближава към Слънцето. Следващият път, в който това ще се случи, е през януари 2022 година.

още от Свят