нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италия предложи да се създаде фонд за обслужване на covid-дълговете на страните от ЕС

Снимка: Getty Images

Италия предлага да се обмисли възможността за създаване на общ европейски фонд за обслужване на външните дългове на страните от ЕС. Това съобщи по време на Деня на спестяванията генералният мениджър на Банката на Италия Игназо Виско, цитиран от агенция ANSA и ТАСС

"Трябва да се обмисли общото управление на част от дълговете на отделните държави от ЕС чрез (общ) амортизационен фонд, който да подпомага националните инструменти чрез емитиране на европейски ценни книжа. Този фонд би могъл да обслужва поне дълговете, които са се образували през последните две години поради пандемията", цитира думите му агенцията. 

По-рано ЕС създаде Фонд за възстановяване на икономиките на европейските страни след пандемията, който възлиза на 750 милиарда евро и е предвиден до края на 2027 г. Средствата бяха привлечени под формата на вътрешен заем, който трябва да бъде изплатен до 2052 г. Италия ще получи от този фонд, наречен "Фонд на ЕС за ново поколение", 209 милиарда евро. В същото време агенцията допълва, че Италия има един от най-високите външни дългове в ЕС. 

още от Свят