Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италия приема над 900 мигранти, спасени от нейната брегова охрана

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Италианската брегова охрана съобщи, че нейният кораб "Дичоти" е докарал 932 мигранти на брега в сицилианското пристанище Катания докато в ЕС продължава дипломатическото противопоставяне заради отказа на Рим да приеме друг спасителен кораб с африканци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Екипажът на "Дичоти" започна да помага на пасажерите да слязат в пристанището в Катания рано тази сутрин.

На "Дичоти" са и труповете на двама души, починали по време на пътуването - жена и непълнолетно момче.

От приетите в Катания мигранти 13 са бременни жени, а 208 са деца. Пътниците са от Еритрея, Судан, Мали, Бряг на слоновата кост и Гвинея.

По време на пътуването четири бременни жени и мъж, болен от треска, са били евакуирани и спешно отведени в болница.

Допускането на брега на тези мигранти е свидетелство, че новото антиимигрантско правителство на Италия все още приема някои чужденци, търсещи убежище, но настоява останалите европейски държави да приемат други, посочва АП.

В същото време спасителният кораб "Акуариус" на неправителствената организация "SOS Медитеране" продължава пътуването си към Испания, към която беше насочен, след като Италия и Малта му отказаха достъп до пристанища.

Станалото с двата кораба показва промяната в политиката на новото популистко правителство на Италия: отказ на достъп на спасителни кораби под европейски флаг на хуманитарни организации и прием на италиански морски съдове в пристанищата.

Малко по-рано Италия извика френския посланик за консултации след като президентът на Франция Еманюел Макрон определи поведението на Рим като цинизъм и безотговорност заради отказа да приеме спасителният кораб "Акуариус".

От френското президентство заявиха, че не желаят да "създават прецедент", който ще позволи на някои европейски държави да нарушават международните закони и да разчитат на други членове на ЕС да приемат мигранти.

още от Свят
18
Понеделник
Февруари