Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Извънредно положение обяви Гърция на пламналия о. Евбея, над 400 души са евакуирани

Снимка: Shutterstock

Гръцките власти обявиха извънредно положение в някои райони на остров Евбея (Евия), където силен горски пожар бушува от вчера, съобщава в. "Катимерини". Тече евакуация на няколко селища, като до момента са изведени около 400 души Макримали, Контодеспоти, Ставрос и Платана, както и монасите от местен манастир.

Над 1000 пожарникари са мобилизирани за борба с огъня , избухнал през нощта срещу вторник в борова гора в естествен резерват на втория по големина гръцки остров, до който достъпът по суша е затруднен. Според различни медии огнените фронтове са около 11 километра, обстановката е усложнена заради горещините и силния вятър, информира БТА.

В овладяването на пламъците се включиха също военнослужещи и доброволци, а Гърция отправи призив за помощ към Европейския съюз. Италия вече изпрати два специализиране в гасенето самолети в Гърция, Испания се очаква да даде подкрепа с още два самолета по-късно днес. Хърватия, която първоначално откликна с готовност за помощ, в крайна сметка не изпрати самолети заради висок риск за възникване на пожари на нейна територия, съобщи гръцката телевизия Скай.
 

"Ситуацията изглежда по-добре, полагат се огромни усилия, нечовешки усилия" за овладяване на огъня, заяви кметът на Атина Костас Бакоянис пред гръцката телевизия Скай. По думите му в момента има два активни фронта, но в редица райони огънят отново се раздухва от вятъра.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна почивката си на остров Крит и се върна в Атина заради пожара.

 

още от Свят
09
Понеделник
Декември