нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Канада ще поставя ваксината на Johnson&Johnson на хора над 30 г.

Снимка: Shutterstock

Научният комитет, който съветва канадското правителство относно ваксините срещу коронавируса, препоръча използването на препарата на Johnson&Johnson да се поставя на хората на и над 30 години, предаде Франс прес.

Това решение дойде малко след като Дания обяви, че напълно се отказва от този продукт заради възможни сериозни странични ефекти въпреки зелената светлина, дадена от СЗО и от европейския регулатор, предава БТА.

През април американският регулатор беше преустановил временно използването на тази ваксина след редки случаи на тромбоза. Франция реши да го поставя на хората над 55 години подобно на препарата на AstraZeneca.

"Предвид настоящите данни се препоръчва ваксината на Johnson&Johnson, както и тази на AstraZeneca да се поставя на хора на и над 30 години. Ваксината на Johnson & Johnson може да бъде предлагана на онези, които нямат противопоказания, ако те предпочитат да бъдат ваксинирани по-бързо, вместо да чакат иРНК ваксина и ако предимствата надделяват над рисковете. По време на клиничните изпитания ваксината е показала 67% ефикасност", каза Каролин Каш, ръководителка на канадския научен комитет. 

 

още от Свят