нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кардинал отива на съд заради финансови престъпления

Getty Images

Някога близък съюзник на папа Франциск, сега кардинал Анджело Бечиу се изправя пред съда във Ватикана заради злоупотреба с църковни средства, включително дарения от миряни. Предполагаемите финансови престъпления са свързани със сделка за купуване на имот в лондонския район Челси.

Срещу мъжа е повдигнато обвинение за похарчени 350 млн. евро, а самият той отрича неправомерни действия, предаде „Би Би Си“.

Кардинал Бечиу бе уволнен от папата през миналия септември след твърденията за финансови престъпления. Освен него по разследването, което продължава вече около две години, са обвинени още 9 души, включително личния му секретар, бивш инвестиционен мениджър на Ватикана и швейцарски адвокат, който е бил начело на органа за финансови регулации на Светия престол.

През месец април папа Франциск постанови, че кардинали и епископи, обвинени в престъпления, могат да бъдат съдени от съдебни заседатели, а не от кардинали, както се случваше преди.

Преди седмица Ватиканът публикува детайли за своите притежания, сред които са над 4 хил. имота в Италия и 1120 в други европейски градове.

Бечиу е бивш началник на кабинета на Държавния секретариат на Ватикана. Органът е позволил инвестицията в сграда, която е била шоурум на универсалния магазин Harrods, който е имал разрешени за превръщането му в луксозни апартаменти. Първоначално Секретариатът е купил миноритарен дял в сградата, но след това е решено да бъде изцяло присвоена, пише „Ню Йорк Таймс“.

Споразумението е инициирано в момента, в който Бечиу е бил начело на институцията. Неговият шеф по това време, Пиетро Паролин, е разрешил инвестицията. Папа Франциск също е бил наясно за трансакцията.

Обвиненията включват и предполагаемо насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята на Бечиу в родната им Сардиния.

още от Свят