нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кипър подготвя нова програма за привличане на инвестиции

Снимка: Shutterstock

Кипърските власти се готвят да разработят нова схема за привличане на инвестиции на мястото на дискредитираната програма за предоставяне на т.нар. "златни паспорти", която ще бъде прекратена от 1 ноември след скандала, предизвикан от разследване на телевизия Ал Джазира. Това са заявили източници от правителството на Република Кипър пред вестник "Сайпръс мейл", предаде ТАСС.

Според източниците, макар че все още не е взето официално решение, в правителството "има намерения за нова програма в близко бъдеще". Тя няма непременно да бъде свързана с предоставяне на кипърско гражданство в замяна на инвестиции. Твърди се, че на инвеститорите може да бъдат предоставени други стимули и привилегии. Източниците не са пожелали да коментират дали това ще бъдат данъчни облекчения. Те са казали, че за подготовката на програмата кипърските власти ще използват помощта на международна консултантска компания, предава БТА.

Мненията за реалния принос на старата програма "гражданство срещу инвестиции" за кипърската икономика са нееднозначни. Според одитната компания "Ърнст енд Янг" (Ernst&Young) в периода 2013 - 2018 г. програмата е донесла на икономиката между 7,6 и 9,7 милиарда евро и е осигурила около 10 хиляди работни места. От друга страна бившият министър на финансите Харис Георгиадис казва, че програмата е създала едва 0,3% от кипърския брутен вътрешен продукт. Според него прекратяването й ще повлияе преди всичко на сектора на строителството и на пазара на недвижими имоти.

От началото на август телевизионният канал Ал Джазира в серия от репортажи, озаглавени "Кипърските документи", се опита да докаже, че в нарушение с националното законодателство Кипър е предоставял гражданство на лица, които са заподозрени за извършването на престъпления и дори са били издирвани към момента на разглеждането на молбите им.

На 7 октомври кипърското правителство реши да започне процедура по отнемане на кипърското гражданство на седем бизнесмени заради даването на неверни показания и укриване на информация. След последния репортаж, който замесва бившия вече председател на кипърския парламент Димитрис Силурис и други високопоставени лица в предполагаемо съдействие за предоставянето на гражданство на мним китайски бизнесмен, осъден на затвор, правителството реши да прекрати програмата, а самият Силурис подаде оставка. 

Все още обаче желаещите да се възползват от програмата имат време до края на октомври да го направят. Освен това в момента има 586 молби, подадени през тази и миналата година, които кипърските власти са обещали да разгледат. 

още от Свят