Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай е проникнал в компютърните мрежи на осем големи фирми за технологични услуги

Снимка: Shutterstock

Хакери, работещи за китайското министерство на държавната сигурност, са проникнали в компютърните мрежи на осем от най-големите доставчици на технологични услуги в света, в опит да откраднат търговски тайни на техни клиенти, заявиха запознати с кибератаките източници, цитирани от Ройтерс.

Агенцията е получила днес нови подробности за тази хакерска операция, известна като Клауд Хопър (Cloud Hopper) и приписвана от САЩ и западните им съюзници на Китай.

През декември Съединените щати определиха случая като операция за кражба на западна интелектуална собственост в полза на икономическите интереси на Китай, но не посочиха засегнати компании. По онова време Ройтерс идентифицира две от тях – Hewlett Packard Enterprise и IBM.

Днес Ройтерс установи, че са били засегнати още най-малко шест доставчика на технологични услуги: Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation и DXC Technology.

Сред пострадалите клиенти на тези компании са шведският телекомуникационен гигант Ericsson, американският военен корабостроител Huntington Ingalls Industries и системата за пътнически резервации Sabre.

Споменатите фирми или отказаха коментар, или заявиха, че са взели мерки за защита и не са установили да са били откраднати важни данни.

Китайското правителство отхвърля обвиненията, че е замесено в кибератаки.

 

още по темата
още от Свят
22
Петък
Ноември