нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай иска от държавните компании да откупят активи на Evergrande

Снимка: Shutterstock

Китайските власти се обърнаха към държавни компании и държавни предприемачи за придобиване на определени активи на компанията за развитие Evergrande Group, която е в тежко финансово затруднение. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според тях правителството вероятно няма да се намеси директно в решаването на проблемите на компания, близка до фалит. Властите смятат, че изкупуването на част от активите от държавни компании ще намали социалното напрежение в случай на фалит на Evergrande, посочват източниците на агенцията. Един от събеседниците дори твърди, че някои държавни предприятия вече са проучили внимателно активите на гиганта за развитие в град Гуанджоу и скоро може да ги купят. По-специално, Guangzhou City Construction Investment Group е близо до придобиването на стадиона Guangzhou FC, собственост на компанията, казва източникът. Цената му се оценява на около 1,9 милиарда долара.

Сред компаниите, към които китайските власти са се обърнали по този въпрос, са операторите на недвижими имоти China Vanke и China Jinmao Holdings Group, както и инвестиционният холдинг China Resources Land, посочват още събеседниците на Ройтерс. 

Evergrande Group е една от най-големите компании за развитие в КНР. Обемът на дълговите му задължения достигна критично ниво, във връзка с което имаше риск от фалит. На 14 септември Evergrande Group обяви на Хонконгската фондова борса, че две от нейните дъщерни дружества не са изпълнили задълженията си за 934 милиона юана (около 145 милиона долара) гаранции за продукти за управление на богатството. Според изявлението това може да доведе до кръстосано неизпълнение (неизпълнението на едно задължение по дълг се счита за неизпълнение по друг начин), което ще има изключително отрицателно въздействие върху дейността на Evergrande Group, предава ТАСС.

още от Свят