Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай направи огромна реформа на правителствените си структури

102

Снимка: Guliver / Getty Images

Китай обединява банковия и застрахователния си регулатор и създава нови министерства в най-голяма реформа на правителствените структури от години, съобщиха световните агенции.

Банковият и застрахователният регулатор се сливат в един орган, като Китай се стреми да реформира администрацията си и да подобри превенцията на финансови рискове.

Местните клонове на държавните и местни данъчни служби ще се слеят, одитната служба ще разшири правомощията си и ще бъде създадена нова служба за контрол на пазара, според документ, представен на годишната сесия на китайския парламент.

Няколко нови министерства ще бъдат създадени, включително по-всеобхватно министерство на селското стопанство и селските райони, както и министерства за управление на кризисни ситуации, екология и околна среда, както и по въпросите на ветераните, уточнява ДПА.

Промените са част от усилията на Пекин да модернизира правителството и да укрепи контрола на Комунистическата партия върху държавата.

В неделя парламентът гласува промени в конституцията, предвиждащи отпадане на ограничението за президентския мандат, което открива пътя на президента Си Цзинпин да управлява неопределено дълго време.

Пекин предприе редица регулаторни реформи през последните две десетилетия, създавайки и сливайки агенции, в отговор на растежа на огромния китайски държавен банков, застрахователен и финансов сектор, допълва Асошиейтед прес.

Разделянето на отговорностите между много финансови агенции предизвика притеснения, че регулаторите не успяват да следят все по-сложната дейност на банките, застрахователите и компаниите.

Въпреки че китайските банки, застрахователи и фирми за търговия на ценни книжа са предимно държавни, те са доста самостоятелни. Шефовете на най-големите държавни институции често са на по-високи партийни позиции, отколкото служителите, ръководещи регулаторни органи, което им позволява да пренебрегват правила.

Липсата на координация попречи на официалната реакция на борсовия срив през 2015 година.

Застрахователната индустрия бе разтърсена от корупционни скандали и оплаквания от безразсъдни спекулации на фондовия и имотния пазар. 

Източник: БТА

още от Политика