нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай призова за вдигане на икономическите санкции срещу Афганистан

Снимка: Shutterstock

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро, съобщи Ройтерс.

"Икономическите санкции срещу Афганистан трябва да бъдат прекратени. Афганистанските валутни резерви са национално богатство, което трябва да принадлежи на народа на страната и да бъде използвано от нейния народ, а не да бъде употребявано за разменна монета за упражняване на политически натиск върху Афганистан", е казал Ван И на виртуална среща на външните министри от Г20 в сряда, посветена на Афганистан, цитиран от китайското министерство на външните работи.  

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс е разрешил в сряда отпускането на 45 млн. долара жизненоважна подкрепа за Афганистан от фонда за извънредни ситуации на Световната организация, съобщи Асошиейтед прес.

От своя страна Световната здравна организация предупреди, че Афганистан е изправен пред непосредствена хуманитарна катастрофа, защото хиляди здравни заведения са без финансиране за медицински доставки и заплати на персонала. Грифитс също заяви, че "ще бъде трагедия да се допусне системата за медицински доставки на Афганистан да се разпадне". 

още от Свят