Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайски студенти заведоха иск срещу Дисни за дискриминация

Снимка: Guliver / Getty images

Четирима китайски студенти заведоха съдебен иск срещу Дисни (Disney), след като им беше забранено да внесат храна и напитки за пикник в увеселителния парк на групата в Шанхай на фона на търговското напрежение с Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ищците, четирима студенти по право, обвиняват американския гигант в увеселителния бизнес в дискриминационна практика срещу азиатските посетители. Според тях забраната да се внася храна, не се прилага в парковете на Дисни във Франция и САЩ.

В разгара на китайско-американската търговска война жалбата бе разгледана като допустима от китайското правосъдие.

Студентката Ван, цитирана тази седмица от медиите, увери, че през януари не й е било позволено да влезе в парка Шанхай Дисниленд с храна и е трябвало да плати висока цена, за да си купи храна вътре в парка. Според нея подобно правило нарушава законните права и интереси на посетителите.

Местен съд съобщи пред Франс прес, че е прехвърлил делото в окръжния съд в града. Датата на изслушването все още не известна.

Скандалът предизвика оживени дебати в социалните мрежи.

"Правилата на Дисни са пример за двоен стандарт и дискриминация към Азия", написа един потребител в социалната мрежа Вейбо (Weibo), китайският аналог на Туитър (Twitter).

"Не ходете там, това е най-добрият начин за протест", посъветва друг потребител.

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия "Женмин Жибао" коментира в понеделник, че Дисни не се опитва "да зачита по-най добрия начин правата и интересите на потребителите".

Китай и САЩ водят от миналата година търговска война, която доведе до въвеждането на допълнителни взаимни мита за стотици милиарди долари годишен внос, отбелязва АФП.

Дисниленд Шанхай не отговори на имейла на Франс прес за разяснения по случая.

Паркът в Шанхай беше открит през 2016 година и е шестият в света за Дисни и третият в Азия

още от Свят
20
Понеделник
Януари