Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Контролиран взрив в Шри Ланка отново напомни за кървавата неделя

Guliver / Getty images

Полицията в Шри Ланка е извършила контролиран взрив подозрителен мотоциклет край кино в столицата Коломбо, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Тревогата изглежда е била фалшива, тъй като не бе открита бомба.

Междувременно стана ясно, че над  60 души са били задържани във връзка с нападенията в неделя, при които по последни данни са били убити 359 човека, а около 500 са били ранени, съобщи министърът, отговарящ за връзките с парламента в Шри Ланка Лакшман Кириела, цитиран от Ройтерс. Кириела отбеляза, че се очаква броят на арестите да надхвърли 100.

Малко по-късно той съобщи, че високопоставени служители умишлено са спрели разпространяването на разузнавателна информация за възможни терористични атаки в Шри Ланка.

"Някои висши служители на разузнаването умишлено не са споделили разузнавателна информация. Имало е такава информация, но висшите офицери не са предприели съответните мерки", каза пред парламента Кириела, предаде Ройтерс.

Според него на 4 април от индийското разузнаване е била получена информация за възможни самоубийствени атентати срещу църкви, хотели и политици, а на 7 април се е състояло заседание на Съвета за сигурност, председателствано от президента Маитхрипала Сирисена, но сведенията не са били огласени. Кириела каза, че "някои контролира тези висши служители на разузнаването" и добави, че службите за сигурност се занимават с политика и това трябва да се разследва.

Друг министър - Саратх Фонсека, отговарящ за развитието на провинциите, изрази пред парламента мнението си, че атаките "трябва да са били планирани поне от 7- 8 години".

Заместник-министърът на отбраната Руван Виджевардене съобщи, че атаките в църкви и хотели са били извършени от деветима атентатори самоубийци. Осем от тях са разпознати.

Един от атентаторите самоубийци е учил във Великобритания и Австралия. Сред камикадзетата е била и една жена.

 

 

още по темата
още от Свят