нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кралят на Швеция: Провалихме се в борбата с коронавируса

Снимка: Guliver / Getty images

Кралят на Швеция Карл XVI Густав определи 2020 г. като „ужасна“ и заяви, че страната му се е провалила в своя отговор на пандемията от коронавирус, предаде Би Би Си.

„Смятам, че се провалихме. Голям брой хора починаха и това е ужасно“, казва Карл Густав в откъс от годишното телевизонно обръщение на кралското семейство.

Швеция е критикувана за необичайния си подход към пандемията, като страната разчита повече даване на препоръки, вместо на въвеждане на общоограничителни мерки. До момента скандинавската страна е регистрирала 350 хил. случая на заразните с COVID-19 и 7800 починали заради усложнения, свързани с вируса.

„Народът на Швеция пострада много в тези трудни условия. Мисля за всички хора, които не успяха да се сбогуват с починалите членове на своето семейство. Смятам, че е тежко и травмиращо преживяване да не можеш да се сбогуваш“, коментира той.

На въпрос дали самият той се страхува от заразяване с COVID-19, 74-годишният крал отговори, че напоследък тази опасност е станала по-реална и че това не е нещо, което човек иска да му се случи.

До момента Швеция не е налагала локдаун или задължително носене на маски, като баровете и ресторантите в страната продължават да работят.

По-рано тази седмица училищата в региона на столицата Стокхолм бяха призовани да преминат на дистанционно обучение за учениците на възраст между 13 и 15 години. Този идва седмица, след като такова решение бе взето за учениците над 16 години.

Шведите също така бяха посъветвани да не се събират в групи от повече от осем души по празниците и по възможност да празнуват на открито.

В сила остава забраната за публични събирания на повече от осем души, засягаща събития като концерти, спортни мачове и демонстрации.

още по темата
още от Свят