нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристалина Георгиева с първа поява пред медии след потвърдената подкрепа от МВФ

Getty Images

Международният валутен фонд (МВФ) ще въведе мерки за повишаване на прозрачността при използването на специалните права на тираж - СПТ (валутата на фонда - бел. ред.). Това съобщи днес на пресконференция в рамките на Есенните срещи на МВФ и Световната банка управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.
Тя изтъкна, че е много обнадеждена от плановете на членки на МВФ да канализират СПТ към уязвими страни и очаква да бъде достигната целта от 100 милиарда долара.
Георгиева добави, че е окуражена и от заседанието на изпълнителния съвет по предложението за доверителен фонд за устойчивост, отбелязва БТА. По думите й някои страни членки на МВФ са изразили интерес да подкрепят новия фонд.

Високопоставени представители на Фонда от няколко месеца се опитват да съберат подкрепа за нов инструмент за възстановяване и устойчивост, който членовете му да могат да използват, за да дарят или заемат своя дял от 650 милиарда долара новосъздадени СПТ на страни с ниски или средни доходи като алтернатива на механизма за намаляване на бедността и растеж, който може да се използва само от най-бедните страни.

МВФ много внимателно следи ситуацията с инфлацията, каза още шефката на вашингтонската валутна институция. Тя прогнозира, че в развитите икономики инфлацията ще отслабне до средата на 2022 година. По думите на Георгиева се очаква инфлационният натиск да бъде преходен, но при ускорена ваксинация и ускорено възстановяване.

Служителите на големи институции трябва да имат повече възможности да докладват за притеснения в работата си. Така Георгиева отговори на въпрос какви са изводите ѝ от скандала, при който бе обвинена, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е повлияла на класацията на Китай в доклада „Да правиш бизнес“. 

В първата си медийна поява след избухването на скнадала Георгиева благодари на Изпълнителния съвет на фонда за „задълбочения и безпристрастен“ преглед на казуса. Припомняме, че вчера Изпълнителният съвет на МВФ отхвърли след подробна проверка обвиненията към нея като неоснователни и заяви, че ѝ гласува пълно доверие в качеството ѝ на управляващ директор на Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет излезе и със заключение, че няма основателни доказателства, че Георгиева е оказвала натиск върху  служители на Световната банка да манипулират данни в доклада "Да правиш бизнес" в полза на Китай. 

На днешната пресконференция Кристалина Георгиева заяви също, че очаква МВФ и Световната банка да продължат да работят в тясно сътрудничество и след казуса с "проблематичния доклад", както самата тя го определи.

"Имало е хора, които не са се чувствали в правото си да говорят. Ако трябва да се върна назад, ако знаех, че има такива, бих искала да мога да проведа разговор с тях", заяви Георгиева, според която проблемите могат да се решават в дискусии. "Обадиха ми се, за да се върна в банката през януари 2017-та, защото имаше сътресения. Моралът сред служителите беше на много ниско ниво. Имаше атмосфера на страх. Девет месеца по-късно изследване – през септември същата година, имаше проучване сред екипа, което показа значително покачване на доверието към висшестоящите служители. Асоциацията на служителите го нарече „Фактора Кристалина“.

Георгиева припомни, че скандалът с доклада няма нищо общо с Международния валутен фонд и заяви, че във фонда има отлични процедури за събиране, верификация и анализ на постъпилите данни, както и множество прегледи с цел контрол на работата.

още от Свят