нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристалина Георгиева: Световната икономика е по-добре от очакваното

Снимка: Getty Images

Положението в световната икономика в момента е по-добро, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца, но кризата, свързана с коронавируса, все още не е преодоляна. Това заяви в интервю за Българското национално радио директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя съветва правителствата да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, но подчерта, че мерките не трябва да бъдат предоставяни на всички компании без оглед на състоянието им. 

„Не може бизнеси, които са на практика фалирали, да ги държим на изкуствено дишане завинаги. Трябва да се търси посока за стимулиране на икономиката на бъдещето - това значи икономиката на знанието, това значи зелената икономика. За света е много важно да предприеме действия, за да се опази от климатичната криза, която може да бъде катастрофална за нас“, каза директорът на Международния валутен фонд. 

В първите седмици на новите правила имах щастието да убедя 189-те страни членки да гарантират финансовата мощ на нашата институция и да осигурим 1 трилион долара на първата годишна среща. Това означава, че днес имаме капацитет да помогнем на онези, които имат нужда от финансова подкрепа, казва Георгиева и допълва, че никога не са правили толкова много за толкова кратко. "Осигурихме финансова подкрепа за 81 държави - от тях една голяма част нямат достъп до финансови пазари. Ако не е фондът, това би значело трагедия за милиони хора", на мнение е тя. 

Запитана каква и колко дълга трябва да бъде подкрепата за хората и бизнеса, Кристалина Георгиева отвърна, че подкрепата трябва да бъде толкова дълга, колкото трябва, за да излезе светът от здравната криза по решителен начин.

"Докато вирусът върлува, докато пандемията е с нас няма как да постигнем пълно възстановяване на икономиката и ние го виждме. Данните показват, че положението е по-малко трагично, отколкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко трагично не значи, че сме добре, че сме минали от другата страна на кризата. Затова съветваме правителствата да подкрепят своите граждани и те могат да го правят, защото в момента лихвените проценти са ниски, тоест има достъп до ликвидност, благодарение на решителните действия, които бяха предприети. Защото нуждата от подкрепа е голяма. Ние виждаме младите хора, които останаха без работа, виждаме последиците върху жените, виждаме, че там, където има бедност, тя се задълбочава. Разбира се, това не може да продължи безкрайно, икономиката не може да остане прекалено дълго на изкуствено дишане, трябва да се търсят новите перспективи - икономиката на знанието, зелената икономика. Много е важно светът да се опази от екологичната криза", каза още Кристалина Георгиева.

По думите й, Фондът има една много важна функция - да бъде посредник в обмяната на опит. "Сега сме фокусирани върху това как да се преструктурира икономиката и нейната конкурентност", каза още Георгиева. 

още по темата
още от Свят