Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лавров: САЩ застрашават целостта на Сирия

100

Снимка: Guliver / Getty Images

САЩ действат едностранно в Сирия и че застрашават по „опасен начин“ целостта на страната, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Американците, по мое мнение, опитват да действат чрез опасни едностранни стъпки. Тези стъпки изглеждат все повече като част от план за създаване на квазидържава на голяма част от територията на Сирия - от източния бряг на река Ефрат до границата с Ирак.“, заяви Лавров.

Външният министър каза още, че от руска гледна точка изглежда, че САЩ възнамеряват да останат в Сирия за дълго време, може би завинаги.

„Принципно имаме много въпроси за действията на САЩ в Сирия, които те провеждат без покана“, добави Лавров, коментирайки предполагаемите планове на американското министерство на отбраната за отпускане на 500 млн. долара за сирийската опозиция и за създаване на кюрдски гранични сили.

Лавров акцентира върху това, че Москва продължава да подкрепя кюрдското участие в сирийския мирен процес, но подчерта, че САЩ проявяват късогледство като пренебрегват турската позиция по отношение на кюрдските бойци в Сирия.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае за убити руски наемници в Сирия, след като в медиите се появи информация за руски жертви при сблъсъци между водената от САЩ военна коалиция и проправителствените сили в  провинция Дейр ез Зор.

още от Свят
18
Петък
Януари