Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Москва категорична, украинските моряци ще бъдат съдени

Снимка: EPA-EFE / YURI KOCHETKOV

Украинските моряци, задържани от Русия в края на ноември по време на морска конфронтация край анексирания от Москва полуостров Крим, са нарушили закона и ще бъдат съдени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, провела се в Милано, предаде Франс прес.

"Те нарушиха международното право и руските закони, като навлязоха незаконно в руски териториални води. Това е престъпление и се смята за такова в която и да е страна. Когато разследването приключи, ще има съдебен процес. И когато процесът приключи, ще видим как да направим тяхната съдба по-малко мъчителна или да се споразумеем за някакви конкретни мерки, които да вземем", каза Лавров, визирайки задържаните украински моряци. Той поясни, че засега те не се чувстват зле и че няма никаква заплаха за здравето им, предаде БТА.

Относно ситуацията в Украйна като цяло Лавров каза, че Западът трябва да се стреми да постигне изпълнението на минските договорености, а не да отправя голословни обвинения по адрес на Русия, предаде ТАСС. Лавров каза още, че "деструктивната позиция на Киев" не е позволила на срещата в Милано да се приеме какъвто и да е документ по въпроса за украинското уреждане.

Министърът заяви, че на срещата в Милано болшинството от страните от ОССЕ са подчертали контрапродуктивността на санкциите по отношение на Русия.

Лавров призова страните от Европа да повлияят на САЩ по въпроса за запазването на Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Той каза, че Русия смята, че действията на САЩ за изтегляне от този договор проправят пътя към слагането на край и на договора за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като "Нов СТАРТ", предаде Ройтерс.

още по темата
още от Свят
26
Сряда
Февруари