Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидерката на Хонконг поднесе извинения на гражданите

Снимка: Guliver / Getty images

Лидерката на Хонконг Кари Лам поднесе извинение за подхода на властите към прокарването на законопроект, който би разрешил екстрадиция на криминално заподозрени в Китай и предизвика масови протести, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Чух ви съвсем ясно и дълбоко размишлявах върху всичко случило се. Безпокойствата от последните месеци бяха предизвикани от пропуски в работата на изпълнителната власт" по законопроекта, заяви Кари Лам и добави, че лично поема голяма част от отговорността.

"Най-искрено се извинявам за станалото на всички хора в Хонконг", заяви тя.

Кари Лам обаче заяви също, че възнамерява да завърши мандата си като ръководител на местната изпълнителна власт, с което даде да се разбере, че няма да се вслуша в призивите да подаде оставка, отбелязва АП.

Кари Лам в събота спря процеса по приемане на законопроекта, но не го оттегли, въпреки че в неделя по улиците на Хонконг излязоха близо 2 милиона протестиращи по оценка на организаторите, припомня БТА.

Лам днес заяви, че законодателният процес по този законопроект е спрян и текстът ще отпадне автоматично при изтичането на мандата на сегашния парламент през юли 2020 г.,отбелязва ДПА.

"Законопроектът ще отпадне и правителството приема тази реалност", каза тя.

Мнозина от организаторите на демонстрациите заявиха, че протестите ще продължат докато Лам анулира законопроекта, защото се опасяват, че властите може да се опитат отново да прокарат текста, след като обществените настроения се успокоят, отбелязва Ройтерс.

още по темата
още от Свят
24
Понеделник
Февруари