нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ливърпул загуби статута си на световно наследство на ЮНЕСКО

Getty Images

ЮНЕСКО извади локациите в Ливърпул от своя списък на световното културно и природно наследство заради притеснения за развитието на британския град, най-вече по отношение на неговата популярна брегова линия, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Решението е било взето в китайския град Фуджоу след тайно гласуване от комитета на органа на ООН, който по-рано през годината гласува в подкрепа на препоръката да лиши Ливърпул от статута му на световно наследство.

В доклад, публикуван през юни от комисията, се изразява „дълбоко съжаление“ и се казва, че събитията в града и на неговата брегова линия са „довели до сериозно влошаване и необратима загуба на атрибути“, както и до „значителна загуба на неговата автентичност и цялост“.

Статутът бе придобит през 2004 година като признание за търговската и морската история на града, отразена в архитектурата.

От ЮНЕСКО твърдят, че брегът на Ливърпул е унищожен от нови сгради, включително новия стадион на футболния клуб „Евертън“, чието изграждане струва 500 млн. паунда. Решението е унизителен удар за града, който е третото място, загубило статута си, от близо 50 години насам, пише „Гардиън“.

Другите обекти, излезли от списъка през последните десетилетия, са арабското светилище на Орикс през 2007 година и долината Елба в германския град Дрезден през 2009 година.

още от Свят