нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лондон предложи на Париж съвместни патрули срещу нелегалните имигранти

Снимката е илюстративна./ Getty Images

Британското правителство заяви, че е предложило на Франция съвместни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша след смъртта на 27 мигранти при корабокрушение, предаде Франс прес. 

По-рано говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви, че той се е договорил с френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор снощи спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания. 

Според Том Пърсглоув, британския държавен секретар по миграционните въпроси, министър-председателят е повторил в тази връзка предложение, отхвърлено по-рано от Париж по съображения, свързани с френския суверенитет - да се организират френско-британски патрули по френското крайбрежие, които да възпрепятстват мигрантите да поемат на път през пролива. "Наистина се надявам французите наново да обмислят това предложение", заяви той пред Би Би Си. 

27 души се удавиха на 24 ноември в Ламанша след преобръщането на лодката, с която смятали да се доберат до британския бряг. По данни на френското вътрешно министерство двама души са били спасени. Ден след трагедията британският таблоид "Сън" публикува на първа страница снимка на патрул от френската полиция, който според изданието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било. 

"Не е ли време да се бием с общи усилия срещу трафикантите?" запита френският депутат Брюно Бонел от партията "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон. "От 30 000 души, опитали се да прекосят Ламанша, 60 на сто са били арестувани, което е недостатъчно. Това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да присъства навсякъде", заяви той пред телевизия "Скай нюз". 

Според съобщението от Елисейския дворец Макрон е заявил в разговора с Джонсън, че очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели. 

"Президентът на Републиката настоя, че е необходимо да се действа с достойнство, уважение и в дух на ефикасно сътрудничество, засягащо живота на хора", се казва в съобщението от Париж. Днес въпросът ще бъде обсъден от френския и британския министър на вътрешните работи, допълват от канцеларията на Макрон. 

още по темата
още от Свят