нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лондонската полиция ще използва технология за лицево разпознаване

Снимка: Guliver / Getty images

Полицията в Лондон ще използва технология за лицево разпознаване, за да идентифицира престъпници и безследно изчезнали хора, предаде сайтът Wired.

Силете на реда в британската столица поясняват, че технологията ще се прилага само на определени места, подбрани на базата на разузнавателни данни. Всяка локация ще бъде обвързана със списък с издирвани лица и извършители на сериозни престъпления, които са под наблюдение. Говорител на полицията обаче не уточни колко подобни системи ще влязат в употреба и къде и колко често ще бъдат използвани.

От полицията поясниха, че влизането в употреба на технологията ще бъде оповестено предварително и че в града ще има табели, обозначаващи местата, които са под подобен тип наблюдение. Освен това новата технология няма да бъде свързана със съществуващата система от охранителни камери и такива, използвани от полицаи.

Лондон е един от градовете с най-много охранителни камери по света, като  по данни на CCTV.co.uk те са повече от 620 хил, повечето от които частна собственост.

 „Като съвременна полицейска сила, вярвам, че имаме задължение да използваме новите технологии, за да предпазим хората на Лондон“, коментира помощник-комисар Ник Ефгрейв.

Технологията за лицево разпознаване се развива изключително бързо през последните няколко години, благодарение на напредъка в сферата на изкуствения интелект. При наличието на достатъчно обширна база от данни и мощни процесорни ресурси, компютрите вече могат да идентифицират лица в тълпи от хора с изключителна точност. Въвеждането на тази технология обаче среща и голяма съпротива, като нейните противници смятат, че тя нарушава неприкосновеността на личния живот.

 

 

.

още от Свят