нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Александър Лукашенко положи клетва за нов мандат

Guiliver/Getty images

Новият стар президент на Беларус Александър Лукашенко днес е положил клетва за нов мандат, предаде местната информационна агенция Белта. Церемонията се проведе без предварителна официална информация, информира Ройтерс.

Според информацията на местната агенция Лукашенко е положил дясната си ръка върху копие от Конституцията на Беларус и е положил клетва на церемония, на която са присъствали няколкостотин души.

Това ще бъде шести пореден мандат на Лукашенко, който е и първият президент на Беларус, избиран последователно през 1994 г., 2001 г., 2006 г., 2010 г., 2015 г. и 2020 г. В последните избори той спечели над 80% от вота, като критици твърдят, че изборите са били манипулирани. Това доведе и до масови протести със стотици хиляди по улиците на столицата Минск. Властта отвърна на протестите с масови арести и крайна агресия от страна на правоохранителните органи.

Беларус е изправен пред перспективата за санкции от страна на САЩ и Европейския съюз заради оспорваните избори, последвано от репресии от силите за сигурност на Лукашенко срещу протестите на опозицията с искане за неговата оставка, напомня Ройтерс.

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава Лукашенко да не бъде признат за законно избран държавен глава.

 

още от Свят