нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Макар и без бляскава церемония, тазгодишните нобелови лауреати ще получат наградите си

Кадър от церемонията по връчването на наградите през 2016 г. 

Снимка: Guliver / Getty images

Тазгодишните Нобелови лауреати няма да имат възможността да отпразнуват победите си  бляскава гала церемония в Стокхолм, заобиколени от кралски особи и известни личности, но поне 2020 г. няма да влезе в черния списък на военните години, по време на които статуетките не са били раздавани, предаде Ройтерс.

Това обаче далеч не бе сигурно по-рано тази година, след като пандемията от COVID-19 обхвана целия свят.

„Когато мислехме по темата през март и април тази година, ние се опасявахме, че връчването на каквито и да е награди просто няма да е възможно“, коментира председателят на Нобеловия фонд Ларс Хайкенстен.

Макар че Швеция не предприе строги карантинни мерки, подобно на други европейски страни  Хайкенстен казва, че комисиите, които определят лауреатите в различните категории, са преминали на заседания в дигитален режим, за да успеят да завършат процеса навреме.

Фондът обаче е категоричен, че наградите, които тази година ще бъдат придружени с парични премии от по десет милиона шведски крони (1,1 млн. долара), ще бъдат връчени.

„Смятаме, че това е особено важно в година като тази, когато значението на науката е толкова очевидно", казва Хайкенстен.

Връчването на наградите ебило отменяно в периоди на Първата световна война и на Втората световна война. Имало е и години, когато не са били присъждани награди в отделни категории, като най-скорошният пример е липсата на Нобелова награда за литература през 2018 г. заради сексскандал.

Пандемията от COVID-19, отнела живота на почти един милион души по света, обаче принуди организаторите да отменят традиционните празненства за връчването на наградите и да подготвят събитието в дигитален формат.

Нобеловият фонд отмени традиционният банкет, който е гвоздеят в програмата на тържествата през декември, а традиционната церемония по връчване на наградите в Концертната зала в Стокхолм ще бъде заменена с излъчвано по телевизията събитие, което ще показва как лауреатите получават наградите в родните си страни.

Тази година първата нобелова награда ще бъде обявена на 5 октомври, като тя ще бъде в категория „Физиология или медицина“.

Хайкенстен обясни, че ако мерките в края на следващата година позволяват, тазгодишните лауреати ще бъдат поканени да отпразнуват постижението си с носителите на наградите за 2021 г.

още от Свят