Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Макрон: Европа трябва да инвестира повече в своята отбрана, а не в американските оръжия

Снимка: Guliver / Getty images

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю за Си Ен Ен вчера, че страните от ЕС трябва да увеличават бюджетите си за отбрана с цел укрепване на своята автономност, а не за масово закупуване на американски или други оръжия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Макрон беше запитан дали смята за неизбежен сблъсък с американския си колега Доналд Тръмп по въпроса за създаване на европейска армия. "Не. Тази сутрин /в събота - бел.ред./ ние имахме много добър разговор и той потвърди в присъствието на медии, че за него това е нормално", отговори френският президент.

Коментирайки съобщението на Тръмп в Туитър, в което той нарече обидно изявлението на Макрон, че ЕС трябва да има собствена армия за защита от други страни, включително от САЩ, френският президент отбеляза: "Винаги предпочитам прекия диалог или отговори на въпроси отколкото правенето на дипломация чрез Туитър". В същото време Макрон изтъкна, че двамата с Тръмп са имали много ясен разговор. "Той иска по-добро разпределение на разходите за НАТО и аз съм съгласен с него", добави Макрон.

Във вторник френският президент заяви, че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната.

"Ние трябва да се защитим от Китай, Русия и даже от Съединените американски щати", каза той по френско радио, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", припомни Ройтерс.

още по темата
още от Свят
22
Петък
Ноември