Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Макрон: Франция няма за цел да блокира Huawei и да води технологични или търговски войни

Снимка: Guliver / Getty images

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция не си е поставила за цел да блокира китайската компания Huawei, нито да започва някакъв вид технологична война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той говори ден след като правителството на САЩ вписа китайския телекомуникационен гигант в "черен списък". Президентът Доналд Тръмп забрани на Huawei да купува ключови американски технологии без специално разрешение и забрани на американските телекомуникационни мрежи да инсталират техника на Huawei по съображения за националната сигурност.

"Нашата перспектива не е да Huawei или която и да е друга компания, а да запазим националната си сигурност и европейския суверенитет. Мисля обаче, че е неуместно да започваме сега технологична или търговска война", подчерта Макрон, говорейки на събитие в Париж.

Холандският вестник "Де Фолкскрант" цитира неназовани разузнавателни източници, че Huawei разполага със скрита "задна врата" в мрежата на холандска телекомуникационна компания. Според вестника холандската разузнавателна агенция AIVD сега проверява дали тази ситуация дава възможност на китайското правителство да шпионира.

В статията няма никакви конкретни данни дали въпросната "задна врата" е хардуер или софтуер, как действа и дали изобщо е била използвана.

Говорител на Huawei цитиран от Ройтерс, отрече пред вестника тези обвинения. "Ние спазваме законите и правилата във всяка страна, в която оперираме - каза той. - Huawei държи затворена вратата за правителствата или за онези, които искат да използват нашата мрежа за действия, които биха застрашили киберсигурността."

Говорител на AIVD отказа да коментира пред Ройтерс написаното в холандския вестник. През април AIVD заяви, че е "нежелателно Холандия да зависи от хардуер или софтуер на компании от страни, изпълняващи активни киберпрограми, насочени срещу холандските интереси", посочвайки конкретно Китай и Русия, добавя Ройтерс.

Две от трите те големи холандски телекомуникационни компании, KPN и VodafoneZiggo, отказаха да коментират написаното във вестника, а третата - T-Mobile/Tele2 каза, че не знае за никакво разследване на AIVD.

Миналия месец KPN съобщи, че ще изключи техника на  Huawei от "ядрото" на своята мобилна мрежа в бъдеще, но ще продължи да използва радио кули на китайската компания.

За опасностите, свързани с Huawei, предупреди и бившият шеф на британската служба за външно разузнаване МИ-6 Ричард Диърлав, цитиран от Ройтерс. Според него китайската компания представлява толкова голям риск за сигурността на Обединеното кралство, че правителството трябва да преразгледа решението си да й даде ограничена роля при изграждането на 5G мрежи.

"Възможността да се контролират комуникациите и данните, течащи през тези канали, ще бъдат средството за упражняване на власт над обществата и другите страни", пише Диърлав в предговор към проучване за "Хуавей" на "Обществото Хенри Джексън".

Този въпрос особено нашумя през последните дни на Острова след визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и предупреждението му, че Лондон трябва да промени отношението си към Китай и "Хуавей". Той сравни втората по обем икономика в света със заплаха за Запада, подобна на онази, която някога представляваше Съветският съюз.

Според Диърлав, който бе шеф на МИ-6 в периода 1996-2004 г., е дълбоко обезпокоително, че британското правителство "изглежда е решило да предаде развитието на част от най-чувствителната си и критична инфраструктура" в ръцете на китайска компания. Той изрази надежда, че бъдещият британски премиер ще преразгледа това решение.

още по темата
още от Свят
27
Четвъртък
Февруари