Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Маскирани мъже задържаха Михаил Саакашвили в Киев

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили бил задържан в Киев от маскирани „похитители“, съобщи „Ройтерс“, цитирайки публикация в официалната фейсбук страница на бившия президент на Грузия.

Към момента не е ясно кой стои зад ареста, но миналата седмица адвоката на Саакашвили предупреди, че той може да бъде депортиран, след като Грузия го осъди задочно на 3 години затвор за „злоупотреба със служебно положение“

„Неизвестни хора с маски хванаха Михал Саакашвили и го отведоха… Похитителите дойдоха с три бели минивана“, пише още във „Фейсбук“.

Говорителката на Саакашвили Татяна Баграновска заяви, че той е бил откаран от мъже в зелена камуфлажна униформа в неизвестна посока.

„Според никои информации те са представители на специално звено към граничните служби“, добави тя, без да навлиза в подробности.

Граничната служба на Украйна отказа да коментира задържането, но заяви, че може да има информация на по-късен етап.

Саакашили, който бе президент на родната си Грузия в продължение на девет години, се премести в Украйна през 2013 г. след масовите демонстрации и гражданско неподчинение, които станаха известни под името „Евромайдан“. Там той служи като губернатор на Одеска област в кабинета на Петро Порошенко в периода между 2015 и 2016 г.

Отношенията между двамата се влошиха в края на 2016 г., след което Саакашвили основа партията „Движение на новите сили", представяйки я като опозиция на политиката на Порошенко. 

още от Свят
19
Вторник
Февруари