Затвори

Медиите в САЩ: Израелско-палестинският мирен процес е мъртъв

Снимка: Guliver/ Getty Images

След тържественото откриване на посолството на САЩ в Ерусалим и насилието в Газа, повечето американските вестници заключават, че израелско-палестинският мирен процес е мъртъв, пише БТА.

Нищо не допринася повече за смъртта на мирния процес от убиването на 58 палестинци и наличието на 2700 ранени. Към това трябва да добавим и възобновеното напрежение между Иран и Израел, както и рискът районът да пламне, отбелязва иронично в. "Вашингтон пост".

Мирният процес агонизира, точно както надеждите на 2 милиона души, натикани в тясна ивица земя край Средиземно море между Израел и Египет, посочва още в. "Лос Анджелис таймс" и критикува действията на президента Доналд Тръмп, които отдалечават мира.

Насилието в Газа намалява, но напрежението - не, пише в. "Ню Йорк таймс". Не отслабват опасенията, че кризата може да прерасне във военни сблъсъци между въоръжената групировка Хамас, която контролира Газа, и израелската армия. Засега обаче Хамас изглежда склонна да се възползва от международните критики към тактиките на Израел. Късно вчера лидерът на Хамас Исмаил Хания се появи в един от основните протестни лагери край град Газа. Около него се събраха няколкостотин души, които малко по-рано замеряха израелските войници с камъни и бягаха от пусканите от дронове метални кутии със сълзотворен газ. Не искаме мирни протести, искаме да изстрелваме ракети. Мъст! Мъст! скандирали те според вестника.

В. "Уолстрийт джърнъл" припомня, че преместването на посолството е било обещавано от няколко американски президенти, включително Бил Клинтън и Джордж У. Буш, и отбелязва, че Доналд Тръмп е изпълнил едно от предизборните си обещания.

Според "Вашингтон пост" обаче, за Тръмп не е било достатъчно, че е задълбочил пропастта между демократите и републиканците по въпроса за Израел, та изостря и разногласията сред американските евреи, повечето от които (68%) са били против преместването на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411