нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел договори с провинциите сами да решават за отпускането на мерките

Guliver/Getty Images

Германските федерални провинции получават автономното право да решават как да отпускат а рестрикциите, които бяха наложени заради коронавируса, предаде ДПА. 

Договорката беше постигната днес по време на видеоконферентен разговор на германския канцлер Ангела Меркел с лидерите на 16-те германски провинции. Властите на отделните провинции са приели да обвържат разхлабването на рестрикциите с броя на новите инфекции, което означава, че ако окръг или град регистрират над 50 нови случая на зараза на 100 000 жители през седемдневен период, то провинцията трябва да въведе отново по-строгите рестрикции. 

Също така федералното правителство и местните власти са се споразумели мерките за социална дистанция да бъдат удължени до 5 юни, но да бъдат леко облекчени. Например, членовете на две отделни домакинства вече ще имат правото да се срещат навън, при условие, че дистанцията между всички участващи в срещата е 1,5 метра.

Някои провинции вече въведоха още по-големи облекчения в тази насока. В Бавария се разрешават визити на близки роднини, а в Саксония-Анхалт е позволено събиране на групи до 5 души, посочва ДПА.

От набелязания до момента план на федерално ниво е постигнато съгласие с регионалните власти и за отварянето на всички магазини, независимо от големината им. Не е ясно дали има консенсус и по намеренията за отварянето на училищата и детските градини.

Броят на новите зарази с коронавирус в Германия остава относително нисък - между 700 и 1600 случая на ден. До 6 май са регистрирани общо 167.007 случая на заразени с коронавирус - увеличението е с 855 спрямо предходното денонощие. Нивото на смъртността обаче се повишава. По данни на Института „Роберт Кох", в момента то възлиза на 4,2 процента. Фактът, че броят на новите случаи намалява или остава относително постоянен, а нивото на смъртността расте, се обяснява с това, че в старческите домове и болниците има относително голям брой болни от Ковид-19, при които болестта протича тежко и води до смърт. Въпреки, че растящо ниво на смъртност е един от най-показателните критерии, сочени от медицински експерти от цял свят като тревожен сигнал, изискващ запазване на рестрикциите, натискът за премахване на ограниченията в Германия в последно време стана огромен и редица провинции започнаха да прилагат собствени стратегии за рестарт на социалния живот. 

 

още от Свят