нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Меркел: Дали трябва да променим целите си? Или трябва просто да бъдем по-решителни

Снимка: Guliver / Getty images

„Преди една година никой не мислеше, че ще  живеем в свят, белязан от глобална пандемия. Имаше обаче и далновидни хора, подготвени за това. Сред тях бе г-н Шахин от BioNTech, който реши  да промени целия формат на изследователската програма в компанията и да разработи РНК ваксина срещу коронавируса. Той и много други допринесоха за това днес, само 12 месеца по-късно, да имаме ваксина. Това показва, че човечеството е способно на такива огромни научни иновации. Както знаете, BioNTech беше стартъп, в който работеха 60 души от множество различни страни – това е ясна илюстрация на стойността на международното сътрудничество и на възможностите, които то предоставя.“ Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в своята реч по време на втория ден от провеждащия се онлайн Световния икономически форум в Давос.

Меркел подчерта, че пандемията е оставила дълбоки отпечатъци върху нашите общества и икономики и че тя вероятно ще бъде от определящо значение за начина, по който живеем и правим бизнес през следващите няколко години.

„В много отношения Давос е правилното място за дискутиране на въпроса как да излезем от пандемията и да създадем път към бъдещето. Вие избрахте за тазгодишното събитие да се проведе под наслова „Големият рестарт“ , но моят въпрос е дали имаме нужда от такъв – дали трябва да променим целите си или просто да бъдем по-решителни в нашите действия“, коментира германският канцлер.

Според нея има три акцента, които са важни в момента и които пандемията постави на преден план.

„На първо място, пандемията ни показа колко взаимосвързани и взаимозависими сме в глобален план. Ние видяхме как този вирус се разпространи по цял свят, след като бе открит първо в Ухан, Китай. Осъзнахме какво всъщност представлява глобализацията, не от гледна точка на действията на човечеството, а на база факта, че ние всички живеем на една планета и опитите за изолация от другите при подобна криза се провалят.“, каза Меркел.

Според нея вторият акцент е изваждането наяве на нашата уязвимост. По думите й този вирус, който се предаде от животни на хора, ни е напомнил, че сме част от една екосистема. „Макар че имаме технологични познания, ние продължаваме да сме зависими от природата“, каза тя.

„Трето, от гледна точка на Германия тази пандемията изпита устойчивостта на нашите системи и общества, показа нашите недостатъци и слаби страни. Силните ни страни също станаха видими, но ние трябва да адресираме на първо време нашите недостатъци. Що се отнася до Германия, ние разбрахме, че има едно нещо, на което може да се разчита – много хора се изправиха пред предизвикателството с чувство за единство.  В началото на кризата всички в ЕС направихме грешката, изолирайки се един от друг, но бързо си научихме уроците. Скоростта остава проблем, тъй като процесите са твърде бюрократични и отнемат много време – това е проблем, който трябва да адресираме. Като позитив може да отбележим нашите стабилни финанси, които ни позволиха да помогнем решително на нашите бизнеси и граждани. Осъзнахме, че имаме добра здравната ни система по отношение на индивидуалното лечение, но обществените здравни програми, като тези за превенция, не са на достатъчно високо ниво“, коментира Меркел, като отбеляза, че има проблеми с дигитализацията и ученето от разстояние.

По думите й една от основните теми, които трябва да бъдат дискутирани в момента, е тази за „суверенитета“. Тя заяви, че много от веригите на доставки бяха прекъснати и не успяха да устоят на натоварването, но според нея решението не е в предприемане на политики за изолация, а в подсилването на веригите до такава степен ,че те да могат да издържат на подобен стрес.

„Да се върнем към уязвимостта, която излезе на преден план, когато веригите бяха прекъснати. Нека ви напомня, че това е вирус, който се пренесе от животни на хора. Всички наши конвенции за устойчивост, било за биоразнообразие или за климата, засягат именно тези теми. Когато въведем разпоредбите на Парижкото споразумение ще покажем, че ЕС е научил уроците си. Поехме ангажимента за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г. и за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., което означава, че през идните месеци трябва да решим как да постигнем тези цели от новата „Зелена сделка“.  Това изисква огромни усилия и политически мерки, като слагане на край на зависимостта от въглищата и пренасочване към електрическия транспорт.“, каза германският канцлер.

Тя отново отбеляза, че една от големите заплахи е след пандемията развитите страни да се станат по-затворени и да спрат да се интересуват от напредъка на развиващите се страни. По думите й подкрепата за тези държави трябва да бъде увеличена, а не намалена.

„Трябва да предприемем по-многостранен подход. Затварянето няма да ни помогне. Това е видимо на ваксинационния фронт, от които зависи кога ще излезем от тази пандемия. Работата на Г-20 по механизъм за разпределение на ваксини COVAX трябва да бъде оценена. По-богатите страни трябва да участват този фонд и те го правят. Доволна съм, че Световната банка също подкрепя инициативата, като ние ще продължим да правим всичко по силите си, за да подобрим дистрибуцията на ваксините. Една държава е много по-вероятно да запомни кой й е помогнал, когато е имало нужда по време на криза, отколкото кой е помогнал в добри времена“, каза Меркел.

Тя отбеляза, че страните трябва да бъдат по-прозрачни във взаимоотношенията си, като подчерта, че началото на пандемията Китай не е бил достатъчно отворен към споделянето на информация относно вируса. По думите й трябва да се фокусираме върху бъдещето, да си вземем поука и да засилим подкрепата за Световната здравна организация.

„Хубаво е, че след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън САЩ се ангажираха с участие в работата на СЗО“, каза германският канцлер.

Меркел заяви, че в Германия гледат на развитието на другите страни като на национален интерес.

„Що се отнася до международната търговия, Световната търговска организация е от ключово значение за поддържане на мултилатерализма. Инвестиционната сделка между ЕС и Китай внесе ново качество в отношенията между двете страни и подобри прозрачността по отношение на субсидиите и държавната собственост. Тя също така отваря вратата към високотехнологични сфери. Сделката също така полага стандарти за условията на труд – ако искаме да имаме многостранни организации и споразумения, трябва да има общи стандарти, които да бъдат спазвани“, добави Меркел.

„Трябва да бъдем много бързи в намирането на многостранни отговори на новите предизвикателства на дигитализацията. Надявам се, че с новата американската администрация ще можем да продължим работата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по темата за дигиталните данъци. Мисля, че сме в по-добра позиция за дискутиране на законите за конкуренцията на глобално ниво, за да бъде предотвратено създаването на световни монополи.“, каза германският канцлер.

По думите й Г-20 играе централна роля за намирането на глобални решения.

„Пандемията се превърна в потвърждение на правилната посока, в която Давос върви през последните години. Въпросите, които адресирахте, са правилните. Пандемията обаче ни показа, че макар дебатите и дискусиите да са важни, сега е време за действие. Всички трябва да действаме заедно, следвайки общи принципи.“, каза Меркел.

още по темата
още от Свят