нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Microsoft спира LinkedIn в Китай

Getty Images

Американският софтуерен гигант Microsoft обяви, че ще спре местната версия на професионалната си социална мрежа LinkedIn в Китай на фона на засилващата се цензура на Пекин върху интернет, предаде Си Ен Би Си.

LinkedIn беше последната голяма американска социална мрежа, все още работеща в Китай. Платформи на социални медии и сайтове като Twitter и Facebook са блокирани от повече от десет години в страната, която има едни от най-строгите правила за цензура. Google преустанови дейностите си на китайския пазар през 2010 година.

Microsoft посочи, че ще спре LinkedIn заради "значително по-предизвикателната оперативна среда и по-големите регулаторни изисквания в Китай". Вместо това компанията ще пусне сайт за търсене на работа в страната, който няма да има характеристиките на социална медия, вградени в LinkedIn. Новият сайт ще се казва InJobs и няма да включва социални новини или да позволява на потребителите да споделят постове и статии.

Китайският интернет регулатор е отправил предупреждение още през март тази година LinkedIn да модерира по-добре съдържанието си в 30-дневен срок, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Професионалната социална мрежа влезе в Китай през 2014 г. с ограничени характеристики, за да спази строгите интернет закони на Пекин. LinkedIn стана собственост на  Microsoft през 2016 година в сделка за 26,2 млрд. долара.

още от Свят