Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Многохиляден протест срещу Брекзит обсади парламента в Лондон (видео)

Снимка: Guliver/Getty Images

Десетки хиляди изпълниха улиците около парламента в Лондон на протест срещу Brexit, докато депутатите вътре продължават заседанието по новото споразумение на премиера Борис Джонсън с ЕС за излизане на Великобритания от Евросъюза, предават чуждестранните медии.

 

 

 

Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада пред парламента.

На една от улиците група протестиращи с вързани на краката звънчета и с тояги изпълниха традиционен английски танц, съобщи БТА.

Британският парламент започна тази сутрин извънредното си заседание, посветено изцяло на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Депутатите ще гласуват по сделката за Brexit, сключена в четвъртък от Лондон и Брюксел. Борис Джонсън защити сделката във встъпителната си реч пред парламента и обяви, че излизането от ЕС не може да се отлага и ден повече.  В хода на дебатите бившият британски премиер Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит беше отхвърлена три пъти от парламента, също се обяви в подкрепа на споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън, предаде Асошиейтед прес. Мей заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брекзит.
Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия, предава БТА.
"Хората искат сигурност в живота си. Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", призова Мей депутатите.

Очаква се вотът да бъде много оспорван.

още по темата
още от Свят