Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Могерини: Русия, Иран и Турция трябва да изпълнят обещанията си за Сирия

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Русия, Иран и Турция носят „особена отговорност“ за прекратяването на огъня в Сирия и връщането на сирийския президент Башар Асад на масата за преговорите, предаде „Асошиейтед прес“

„Ставаме свидетели на засилване на военните действия, което е точно обратното на това, което обещаха от Русия, Иран и Турция. Русия и Иран, по-специално, трябва да упражнят натиск върху Дамаск, за да върнат Сирия на масата за преговори под егидата на ООН.“, каза Могерини.

„Вярваме, че единственият начин за установяване на траен мир в Сирия е свързан с политическите процеси под егидата на ООН“, добави тя.

Изказването на Могерини идва в момент, когато в Брюксел се провежда донорска конференция на представители на близо 80 държави, организации и партньори, подкрепящи Сирия. ЕС се надява, че срещата ще подпомогне за възстановяването на мирния процес под егидата на ООН и ще събере няколко милиарда долара хуманитарна помощ за Сирия и нейните съседи като Ливан и Йордания, които приютяват около 3 милиона сирийски бежанци.

ООН се надява, че на конференцията ще бъдат събрани повече от 7 млрд. долара, въпреки че много донорите се страхуват да инвестират, предвид липсата на яснота около края на конфликта. Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин ще отпусне 1 млрд. за нуждаещите се в Сирия.

още от Свят
19
Събота
Януари