Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Москва: Десетки руски граждани са били убити и ранени в Сирия

100

Десетки граждани на Русия и бившите съветски републики са сред пострадалите и загиналите при неотдавнашен военен сблъсък в Русия, обяви официално руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

От ведомството подчертават в изявлението си, че в никакъв случай не става дума за военнослужещи

"В хода на неотдавнашен военен сблъсък, в който под никаква форма не са участвали военнослужещи на Руската Федерация и не са използвани щатни технически средства, има загинали граждани на Русия и страни от бивши съветски републики, има и ранени – няколко десетки. На пострадалите е било оказано съдействие за завръщане в Русия, където, доколкото ни е известно, в момента са на лечение в различни медицински учреждения”, се казва  в съобщението на руското външно министерство.

ТАСС припомня, че в началото на февруари американската телевизия CBS съобщи, че граждани на Руската федерация са се включили в подразделенията на сирийските проправителствени сили,  

които на 7 февруари край населения пункт Хашам в провинция Дейр аз Зур нападнали щаб на подкрепяното от САЩ кюрдско-арабско формирование "Сирийски демократични сили".

В отговор коалицията начело със САЩ е нанесла удар по  тях.

Преди няколко дни руското министерство на отбраната заяви, че на 7 февруари  в провинция Дейр аз Зур сирийски опълченци са попаднали под обстрел на ръководената от САЩ антиджихадистка коалиция заради несъгласувани с руското военно командване там действия.

Министерството посочи, че тогава са били ранени 25 опълченци и уточни, че в този район няма руски военнослужещи

още от Свят