нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мръсният въздух затвори училищата в Делхи

Shutterstock

Училищата в индийската столица остават затворени днес и утре заради гъстия смог, който трети пореден ден мъчи жителите на града. Индексът за качеството на въздуха надхвърли 460, като на места той надхвърли 500. Това е 9 пъти повече от стандартите на Световната здравна организация, сочат данните на държавния Централен съвет за контрол на качеството на въздуха, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Заради гъстата мъгла здравните власти препоръчаха да се избягва физическа дейност на открито.

Въпреки предупреждението в индийската столица стотици деца участваха в ежегодния маратон „Тичай за децата“, организиран от неправителствената организация „Праяс“. Събитието е по случай годишнината от рождението на първия министър-председател на Индия Джавахарлал Неру. В Индия на тази дата се отбелязва и Деня на детето.

В социалните мрежи се появиха снимки на деца, тичащи без предпазни маски. Това доведе до масово недоволство от страна на потребителите, които обвиниха властите, че въпреки метеорологичните условия, са позволили да се проведе маратонът.

„Това беше символично събитие и децата не са тичали повече от 200 метра“, коментира организаторът на мероприятието Амод Кантх пред Асошиейтед прес.

Вчера премиерът на административния регион на Делхи Арвинд Кеджривал обяви, че мерките за ограничаване на автомобилния трафик по улиците с цел намаляване на вредните емисии може да бъдат удължени, ако се наложи.

Според метеоролозите от тази вечер замърсяването в столицата вероятно ще започне да намалява заради усилване на вятъра.

още по темата
още от Свят