нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалният публичен дълг достигна 88 трилиона долара

Снимка: Getty Images

Общият държавен дълг на всички страни е достигнал 88 трилиона долара, което е почти 100% от световния БВП. Тази оценка беше дадена в сряда от експерти от Международния валутен фонд (МВФ), предава ТАСС.

"През 2021 и 2022 г. се очаква публичният дълг да намалява с около 1 процентен пункт от БВП годишно, след което трябва да се стабилизира на около 97% от БВП ", се казва в съвместен блог на директора на отдела по фискални въпроси на МВФ Витор Гаспар и други служители на организацията, подготвен във връзка с публикуването на октомврийския "Бюджетен бюлетин" на Фонда.

"С нарастването на дълга държавите трябва да адаптират фискалната си политика към уникални обстоятелства [във всяка страна], които включват темповете на ваксинации и напредъка в [икономическото] възстановяване“, се казва в доклада.

В същото време, както поясниха икономистите на Фонда, поради пандемията през 2020 г. глобалният дълг скочи с 14% до рекордните 226 трилиона долара. Тази сума включва както държавен дълг, така и нефинансов дълг на частния сектор.

още от Свят