нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На фона на Брекзит, Оксфорд отново е най-добрият университет в света

В топ 10 влизат и останалите две висши учебни заведения от „Златния триъгълник“ - Кеймбридж (3) и Империал Колидж (10). /Getty Images

За четвърти пореден път Оксфорд защити титлата си на университет №1 в света в ежегодната класация Times Higher Education. В топ 10 влизат седем висши училища от САЩ, както и останалите две от „Златния триъгълник“ – Кеймбридж (3) и Империал Колидж (10), посочва BBC. Изненадата в тазгодишната класация е Калифорнийският технологичен институт, който се придвижва с 4 позиции напред, до второто място.

Авторите на анализа, придружаващ проучването, отбелязват колко успешни са британските университети, но предвид високия процент чуждестранни студенти и партньорства с други висши учебни заведения в страни членки на Европейски съюз, репутацията им след Брекзит може да пострада. „Успехът на Оксфорд до голяма степен се дължи на нашите научноизследователски сътрудничества с други водещи университети по света и сме решени да ги задълбочим и разширим, независимо какво ще донесе Брекзит.“, заяви Луис Ричардсън, заместник-ректор на Оксфордския университет.

Германия „е готова да превземе“ класацията за Европа, предупреждават още съставителите на класацията. От 2016 г. насам британските университети в топ 200 са намалели от 34 на 28, а броят на немските се е увеличил до 23.

Софийският университет е единственото българско висше учебно заведение , включено в класацията, като заема едно от местата след 1001. Критериите, по които се определя общата оценка на всичките близо 1 400 висши училища, са качество на преподаване, обем, репутация и цитиране на научните изследвания, приходи от индустрията и международни взаимоотношения.

още от Класации