нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На прага на война: Израел се готви за сухопътна операция в ивицата Газа

Размяната на ракетни удари не стихва трето денонощие. Снимка: Getty Images

Израел планира сухопътна операция в ивицата Газа, обяви прессекретарят на армията Йонатан Конрикус. "Войските в дивизията Газа са на различни етапи на подготовка, включително инструкции от ръководството на генералния щаб, но все още не е дадена заповед за извършване на такава операция", заяви на брифинг той, цитиран от международните агенции.

В понеделник вечерта ситуацията на границата между Израел и палестинския анклав рязко ескалира до невиждани в последните години мащаби. Почти непрестанни ракетни атаки от страна на палестинците убиха шестима израелци и раниха над 200. Множество сгради Тел Авив също нанесе удари по Газа, ликвидирайки няколко бойци, включително старши военачалници. Според палестинското министерство на здравеопазването при израелски атаки са убити 67 души. И двете страни се обвиняват взаимно, че атаките засягат и цивилно население. Международната общност призовава и двете страни за сдържаност. Очаква се в най-скоро време да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН за обстановката в региона.

Ивицата Газа е част от Палестинската автономия, чието териториално делене се оспорва от участниците в дългосрочния арабско-израелски конфликт. През 1947 г. Генералната асамблея на ООН разработи план за разделяне на Палестина, който все още не е приет от арабската страна.
След шестдневната война от 1967 г. Израел превзема Западния бряг, включително Източен Йерусалим, и създава там селища. Палестина иска да създаде собствена държава по тези земи (включително ивицата Газа, която се управлява от ислямистката организация Хамас от 2007 г.) и настоява бъдещите граници между суверенни арабски и израелски държави да следват линиите, съществували преди конфликта. Израел не е съгласен с това и вече е обявил Йерусалим за своя „вечна и неделима столица“. Мирният процес е спрян

още от Свят