нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 100 млрд. долара са щетите от природни бедствия в САЩ тази година

Снимка: Getty Images

Щетите от природни катаклизми и стихийни бедствия в САЩ през тази година ще надхвърлят рекордните 100 милиарда долара. Това заяви президентът на страната Джо Байдън по време на реч в щата Колорадо, предава ТАСС

"През изминалата година природните катаклизми струваха на Америка 99 милиарда долара. През тази година рекордът ще бъде подобрен, ще бъдат повече от 100 милиарда долара", заяви Байдън в реч, посветена на предложената от него програма за модернизация на американската инфраструктура, чиято цел е да се борят с изменението на климата и да повишат готовността за подобни бедствия в бъдеще.

Стенограма на речта на президента е предоставена от пресслужбата на Белия дом. 

"Вчера видях от първа ръка опустошителните последици от (горския пожар) Калдор в Калифорния. През последните две седмици също пътувах до Луизиана, Ню Йорк и Ню Джърси, за да видя лично щетите от урагана Ида. Природните бедствия, на които сме свидетели, ще се случват още по-често и ще бъдат още по-страшни. От началото на годината в цялата страна е имало 44 хиляди горски пожаа, в резултат на което са изгорели 5,6 милиона декара (над 2,2 милиона хектара). Това причини щети за милиарди долари и доведе до евакуация на десетки хиляди хора", продължи Байдън. 

По думите му, причината за това е изменението на климата. "Какво причинява изменението на климата? Човешките дейности. Трябва да инвестираме, за да станем по-устойчиви на последиците от изменението на климата. Трябва също да направим инвестиции, които ще забавят нашия принос към изменението на климата днес, а не утре", добави той.

Ураганът от категория 4 "Ида" удари Луизиана на 29 август, оставяйки повече от милион потребители без електричество. Ида доведе до обилни валежи и наводнения в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания. Миналата седмица CBS, позовавайки се на местните власти, съобщи, че най-малко 82 души са загинали вследствие на урагана "Ида" в североизточната част на САЩ. Пожарът "Калдор" избухна в Калифорния в средата на август. Според Ройтерс досега над хиляда сгради са били унищожени от пламъците. 

още от Свят