нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 250 000 души излязоха на протест в Прага срещу премиера Андрей Бабиш

Снимка: Guliver / Getty Images

Над 250 000 души излязоха на протест в чешката столица, за да изразят недоволството си срещу премиера Андрей Бабиш. 

По данни на местните органи на властта в митинга са взели участие 200 000 души, но според организаторите броят им е бил 300 000.

Протестът срещу Бабиш съвпадна с 30-ата годишнина от Нежната революция, която свали комунизма в бившата Чехословакия. Той бе свикан от движението „Милион моменти демокрация”, което организира редица протести в цяла Чехия и призовава премиера да подаде оставка.

Андрей Бабиш е чешки политик и бизнесмен от словашки произход, назначен за министър-председател на Чехия на 6 декември 2017 г., а от 13 декември 2017 г. неговото правителство поема изцяло изпълнителната власт. На 16 януари 2018 г. правителство на А. Бабиш получава отрицателен вот на доверие в долната камара на Чешкия парламент, но продължава да извършва персонални промени, което среща критика от страна на опозицията. 

Завършил е Икономическия университет в Братислава, специализиран в международната търговия.

След като получава висше образование, работи в предприятието PZO Chemapol Bratislava. Той се присъединява към Комунистическата партия на Чехословакия през 1980 г. Според Словашкия институт за памет на народа, от 1982 г. до 1985 г. той е агент на Чехословашката служба за държавна сигурност „Стаб“. Бабиш отхвърля, че сътрудничи със специалните служби.

още от Свят