нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 5 млн. души гласуват за депутати в местния парламент на Мадрид

Снимка: Shutterstock

Над 5 милиона избиратели са призовани да изберат 136 депутати в местния парламент на автономната испанска област Мадрид, предаде Франс прес.

Това са първите избори в Испания от началото на пандемията миналата година. Те ще покажат изборните нагласи в страната, в която 3,5 милиона души се заразиха с коронавируа, а 78 000 души починаха от усложнения. 

Област Мадрид с 15 000 починали и близо 700 000 заразени, пострада най-тежко от 17-те области на Испания. Досегашната ръководителка на автономната област Исабел Диас Аюсо, която е от Народната партия и която се очертава като фаворитка за лидерския пост, възприе тактиката, при която строги рестрикции не бяха налагани след първата коронавирусна вълна, за да бъдат защитени компаниите. Така ресторантите и театрите останаха отворени. Това спечели похвали на Диас Аюсо, но също и критики. 

Избирателните секции отвориха врати в 9 ч. местно време (7 ч. по Гринуич, 10 ч. българско време) и затварят врати в 20 ч. местно време (18 ч. по Гринуич, 21 ч. българско време). Вотът протича при строги санитарни мерки. 

Очаква се социалистите, които преди две години получиха 27% и излязоха на първо място, но така и не намериха коалиционни партньори, за да управляват, сега да получат 22%. Народната партия се очаква да получи около 40% срещу едва 22% преди две години и така да удвои местата си в парламента. Това обаче няма да й стигне да управлява сама и тя може да се обърне за подкрепа към крайнодясната партия Вокс, което притеснява левицата, предава БТА. 

 

още от Свят