Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Напрегнато спокойствие се възцари в Хонконг

Напрегнато спокойствие се възцари в Хонконг тази сутрин - броени часове след като полицията в китайския специален административен район използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които щурмуваха и опустошиха сградата на регионалното законодателно събрание в знак на протест срещу законопроект за екстрадицията в континентален Китай, съобщи Ройтерс.

Чадърите, шапките и бутилките с вода по улиците са сред малкото свидетелства за вълненията, обхванали части от Хонконг вчера. Необичайното насилие беляза годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г, предаде БТА.

Полицията разчисти улиците близо до финансовия център, за да може бизнесът да възобнови работа днес.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам разкритикува вандалските прояви на демонстрантите, предаде ДПА.

Натъжена и гневна съм от проявите на насилие, каза Лам. Тя обеща нарушителите да бъдат наказани.

В същото време Кари Лам направи разграничение между мирните и прибягналите до насилие демонстранти и увери, че спорният законопроект за екстрадицията, който предизвика гигантски протести, няма да бъде поставен за разглеждане.

Демонстрантите в Хонконг "се стремят към демокрация", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Тръмп определи ситуацията в китайския специален административен район като много тъжна.

"Мисля, че повечето хора искат демокрация. За жалост някои правителства не искат демокрация", каза пред журналисти Тръмп, явно визирайки Китай.

По-рано Белият дом призова в комюнике и властите, и демонстрантите към сдържаност. Хонконг дължи своите успехи на "уважаването на правовата държава и основните свободи, сред които свободата на изразяване и правото на мирно събиране", отбеляза в същото време американското президентство.

Министърът на външните работи на Тайван изрази подкрепа за хонконгските демонстранти, предаде Ройтерс.

още по темата
още от Свят
15
Петък
Ноември