нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАСА плаща един долар на компания да събере проби от Луната

Getty Images

Космическата агенция на САЩ ще плати един долар на компания, за да събере проби от Луната.

В четвъртък Lunar Outpost си спечели договор с НАСА – един от общо четирите, възложени по евтината програма за събиране на лунни ресурси от страна на агенцията, предаде „Би Би Си“.

Другите печеливши кандидати са базираната в Калифорния Masten Space Systems както и японската ispace заедно с дъщерното си дружество в Европа. Компаниите ще получат пари за събирането на лунен реголит или почва с тегло между 50 и 500 грама, като заедно с тях ще предоставят визуални доказателства и други данни за събирането на пробите.

Мисията на Lunar Outpost ще бъде осъществена през 2023 година, а за нея и останалите участници в програмата ясно личи, че не средствата са водещи. Техните очаквания са за много научни ползи, като например позволението да извличат ресурси от лунната повърхност.

„Иновацията тук не е от финансова стойност, а в създаването на бизнес и правни норми за формиране на пазар на купувачи и продавачи извън пределите на Земята“, смята космическият експерт Синейд О‘Съливан. По думите ѝ НАСА създава важен прецедент със заплащането от един долар.

Компаниите ще получат средствата на три етапа, два пъти по 10% и 80%, след като агенцията потвърди, че са събрали обещаните материали.

Междувременно вчера китайският апарат „Чанъе-5“ кацна на повърхността на единствения ни естествен спътник и събра проби, които вече връща обратно към Земята.

още от Свят